Ontspanning, voeding en beweging

Veel mensen voelen zich niet fit, slapen slecht, hebben last van allerlei kwaaltjes. Drukte en spanningen vragen veel energie. Het is een feit dat er tegenwoordig veel meer mensen een hoge leeftijd bereiken dan vroeger, maar lang niet altijd in goede een conditie.

Met meer ontspanning, echte voeding en voldoende beweging wordt je gezonder oud!

Het ondergaan van een massage betekend ontspanning, genieten, tijd voor jezelf, beter slapen en minder pijnklachten. Mensen ervaren echt dat ze “lekkerder in hun vel zitten”. Logisch, want massage is effectief bij veel lichamelijke en geestelijke klachten.  Door de aanraking komt het zenuwstelsel tot rust, de doorbloeding van huid en spieren verbeterd, voedingsstoffen worden makelijker opgenomen en afvalstoffen beter afgevoerd. De ontspanning die een massage teweeg brengt vermindert stress en zorg voor mentale verfrissing.

Complete voeding is van groot belang voor je lichamelijk en geestelijk welzijn, maar het kiezen van de juiste producten is niet voor iedereen eenvoudig. Reclames en mediacampagnes vertellen niet altijd de hele waarheid en veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. De keuze in de winkel is enorm: het is een ware voedsel jungle. Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat je nadenkt over je bestaande voedingspatroon. Krijg je bij elke maaltijd voedingstoffen binnen (vitaminen, mineralen) of is het meer maagvulling (vet en suiker)? Ideaal gezien zou iedere maaltijd voor zo’n 80% moeten bestaan uit groenten en fruit aangevuld met wat zuivel, peulvruchten,noten en zaden.

Bewegen en sporten is leuk en goed voor je gezondheid: je spieren, longen, hart en geest worden er sterker van. Het verbetert je alertheid en er komt endorfine vrij waardoor je lekkerder in je vel zit. Ga bij voorkeur naar buiten voor een extra portie daglicht en frisse lucht. Ook kan meer beweging gedurende de dag je helpen om ‘s avonds beter te slapen. Of u nu 20 of 60 jaar oud bent; iedereen kan beginnen met meer bewegen. Natuurlijk is het belangrijk om daarbij je eigen conditie goed in acht te nemen en de activiteiten rustig op te bouwen. Terugkerende pijn in rust of pijn welke toeneemt tijdens het bewegen kan wijzen op een (beginnende) overbelasting. Luister naar je lichaam: pas je activiteit aan of overleg met een proffesional.